Cilt bakımı sağlık, koruma ve güzellik için yapılır. Cilt bakımının insan sağlığının temel unsuru olan hijyenik önlemlerden yani, günlük saç, vücut ve diş bakımından farkı yoktur. BAKIM olayının bir diş temizliği gibi benimsenmesi ve disiplinli olarak yaptırılması gerekmektedir. Çünkü cildimiz devamlı olarak kirlenen ve yıpranan bir organizmadır.
Cildimiz, dış ortamda UV ışınları, kimyasal, fiziksel, biyolojik etmenler, makyaj, sigara dumanı gibi zararlı faktörlerden yoğun bir şekilde etkilenir. Vücudumuzu koruyan cildimizin bu dış etmenlere karşı korunması gerekmektedir.
Ciltte görünen bir sorunun olmaması, görünüm olarak güzel bir formda olması, o cildin sağlıklı ve güzel olduğu anlamına gelmez Bu cilt yaşam boyu bu şekilde kalmayacaktır. Cilt bakımı sadece cilt problemi olan kişilerin, makyaj yapanların ve kırışıklıkları başlayan kişilerin değil, cilt sağlığı ve güzelliği için herkesin yapması gereken bir disiplin, geleceğe yönelik bir yatırımdır.
Günümüzde çağdaş olmak, bireyin sağlığı, güzelliği, dinamizmi için önemsediği disiplinler, bunlar için ayırdığı süreç ve bu sürece sahip çıkması ile mümkün olmaktadır. Klasik güzelliğin artık demode olduğu bir gerçektir. Günümüz toplumunda kadın, aktif, dinamik süreçleri değişen, cilt ve beden sağlığını disipline etmiş kişidir.
Bireyin moral eğrisi ile kendi görüntüsü arasında sıkı ve organik bir bağ olduğu bilinen bir gerçektir. Kendini güzel hisseden, aynadaki görüntüsünden memnun olan insan hayata daha pozitif bakar daha güler yüzlü, daha kendinden emin ve daha pozitif olurlar. Çağdaş kozmetikte amaç sadece dış tedavi ve daha iyi bir görünüm sağlamak değildir. Aynı zamanda bütün vücutta kendini iyi hissetme duygusunun inşa edilmesi, zihin rahatlığı, ve ruhun harmonisinin sağlanmasıdır. Burdanda anlaşıldığı üzere kozmetik, vücut zihin ve ruhun rahatlığının aracıdır.
Asit manto:
Cildin üzerindeki terin buharlaşması sırasında geriye kalan yağ asitleri, diğer asitler ve suda çözünen kimyasal elementler tarafından asit manto oluşturulur. Bu doğal koruma sistemi enfeksiyonları önleyerek, hastalık yaratan bakterilerin ve virüslerin yaşama şansını azaltır. Cildi dış etmenlerden ve hava koşullarından korur.
Sağlıklı bir cildin asit koruyucu mantosu bozulursa PH değeri baza döner. Cildin asit ve baz içeriği PH kavramı ile ölçülür. 0-7 sit, 7- 14 arası baz değerlerdir. İnsan cildinin PH değeri 4.2-6 arasındadır. Bu nedenle cilt bakım kremleri yumuşak bir asit değeri gösterir. Temizleme maddeleri nötr dür.Tonikler 5,5.5 asittir.
Ciltte alkali değere sahip hiç bir ürün kullanılmamalıdır. Sabun, kolonya alkalidir.
Lipid manto:
Yağ bezleri salgısıdır. Koruyucudur. Epidermisin yumuşaklığını sağlar. Nem kaybını önler. Asit manto ile beraber cildi korur. Bu tabakanın korunması cildin sık sık temizlenerek taze ve yeni filmin meydana gelmesine imkan vermekle mümkündür. Cilt temizliği bu nedenle gereklidir.
Nem faktörü:
Vücudun % 70 i sudur ve bunun 13 ü epidermistedir. Cilt kollogeni olduğu sürece su emen bir kumaş gibidir. Ciltteki su kaybının sonucunda, cildin kuruması, çatlaması ve sonuçta kırışması meydana gelir. Geliştirilen ürünler cilt nemini korumak içindir.
Dış Etkenler
Kuruma, pullanma ve çatlamaya neden olurlar
Kimyasal maddeler (sabun, şampuanlar)
Makyaj artıkları
Sigara, alkol, kafein
Stresli yaşam tarzı, çalışma ortamı uykusuzluk
Yanlış beslenme
Hava kirliliği
Allergenler
Bütün bu etkenler cildin doğal dengesini bozarlar. Bu dengeyi yeniden sağlamak için düzenli cilt bakımı gerekmektedir.
Cilt Bakımından önce kişinin cilt tipi belirlenmelidir.
Normal cilt
Kuru cilt:
Karma cilt
Yağlı cilt
İki değişik yağlı cilt vardır
A)Sebora deosa (yağlı cilt )Kalın epidermis
B)Sebaro sicca (Kuru yağlı cilt)
Hassas cilt
Olgun cilt
Cilt bakımı sonrasında temizleme nemlendirme ve güneş koruma için ürün kullanmamız çok önemlidir.
Bu amaçla kullancağımız ürünler kozmetiklerdir.
Kozmetik ilk çağlardan beri son derece önemli olmuştur.
Yunan ve Roma kültürlerinde banyo maddeleri, kremler, ve koku maddelerinin gelişimi ve kullanımı artmıştır.
İlk kozmetik Sümerler tarafından kullanılan bademyağıdır.
Vücut güzelliğinin sağlığının korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi amacı ile kullanılan ürünlere kozmetik adı verilir
Normal cilt yüzeyine Yağ ve Ter salgılar.Bu ikisi beraber cildi koruyucudur.
Kozmetik ve tıpta buna cildin doğal kozmetiği denir.
Cildin doğal kozmetiğine en yakın yapıda üretilmiş ve doğal etken maddelerin oluşturduğu ürünlere biokozmetik denmektedir.
Biokozmetikler, cildin doğal yapısına uygun olarak formüle edilirler
Doğal cilt bakımı ürünlerinin içerisinde bulunan temel maddeler:
Bitkisel yağlar
Hayvansal proteinler
Bitkisel özsular
Vitaminler
Diğer doğal etken maddeler:
JELLY ROYAL: Arıların balmumundan elde edilir Gözenek sıkılaştırıcıdır.
PROPOLİS: Çam ağaçlarının reçinesinde bulunan, çamlara böcek çıkmasına engel olan bir maddedir, Akneli, sivilceli ciltlerde dezenfektandır.
Emilgatör: Bir sıvının başka bir sıvı içine karışmasını sağlayan maddelere verilen isimdir
Mumlar: Ürüne istenilen yoğunluğu kazandırırlar. Ürünün koruyuculuğunu sağlarlar
Anti-oksidan maddeler: Ürünün uzun süre korunmasını ve mikro organizma üremesini engellerler.
Vitamin E
Vitamin C
Antimikrobik maddeler
Web sitemiz, web site ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır ve sağlık hizmeti vermemektedir. Buradaki bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır; bunun için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Web sitemizdeki grafiksel ve yazısal tüm içerik hakları Dr. Semra Şagilgil’e aittir, herhangi bir şekilde kopyalanması veya kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na göre suçtur.
Pusula Reklamevi ©2019
WhatsApp'tan randevu alın!