YÜZ MEZOTERAPİSİ

KIRIŞIKLIĞI ENGELLEMEK İÇİN, ÖNCELİKLE ‘HAREKETİ’ ENGELLEMEK VE KIRIŞIKLIĞIN DERİNLEŞMESİNİ DURDURMAK GEREKLİDİR.

Mezoterapi nedir ve hangi ciltlere uygulanır?

Mezoterapi invaziv işlemlere kıyasla güvenli, doğal bir cilt gençleştirme, cilde ihtiyaçlarını kazandırma işlemidir. Mezoterapinin genel anlamı cilt ve cilt altı katmanlara cildin ihtiyacı olan maddeleri, vitamin ve peptidleri ince bir iğne ile belirli aralıklarla verme işlemidir. Herkesin cildi aynı olmayıp farklı özelliklere ve ihtiyaçlara sahiptir. Değişik cilt tiplerinin oluşması intrensek ya da extrensek faktörlere bağlıdır. Bunlardan bazıları genetik faktörler, yaş faktörü, hormonal etkiler ve dış etmenlerdir. Ciltte erişkin dönem, cildin yaşlanmasının başladığı, elastikiyetinin azaldığı, su kaybettiği ve kırışıklıkların başladığı dönemdir. Daha da ilerleyen dönemde cilt incelir, formunu kaybeder ve kırışıklıklar derinleşir. Ciltteki hormonal etkiler ergenlikte sivilce, akne, komedon, gebelikte leke ve çatlak, çil form bozukluğu, menopozda ciltte kuruma, kırışma ve incelme şeklindedir. Dış etkenler; güneşe maruz kalma, soğuk hava, kuru hava, rüzgar, nem cildi olujmsuz yönde erkileyen etmenlerdir.

Güneşin etkisi cilt proteinleri olan kolajen ve elastin deformasyonu, hiperpigmentasyon, elastikiyet kaybı, kırışıklık ve ince çizgilenme ile neticelenirken, soğuk hava, kuru hava, rüzgar, nem ve elastikiyet kaybına eşlik eden hiperpigmentasyona, cilt bütünlüğünde bozulma anlamına gelen çatlaklara, cilt ph dengesinin bozulmasına, enfeksiyon yatkınlığına, damarlanmaya ve hassasiyete sebep olacaktır.

dinamik kırışıklık tedavisi

Mezolift nedir?

Cilt mezoterapisinin bir diğer adı mezolifttir. Mezolift için kullanılan ürünler:

Antioksidanlar

Vitaminler

Mineraller

Aminoasitler

Hyalurinik asittir.

Mezoliftin amacı cildi beslemek, nemlendirmek, kolojen ve elastin üretimini indüklemek sureti ile cilt metabolizmasını aktifl ederek cildi gençleştirmektedir. Yaşa ve etmenlere bağlı olarak cilt dolaşımı azalır. Oksijen ve gelen besinlerin azalmasına sekonder olarak cildin toksinleri azaltma kabiliyeti de azalır. Ozon tedavisinin bu dönemde devreye sokulması mezoterapi ve mezolifte cildin vereceği cevabın artmasını sağlayacaktır.

Cildi gençleştirmek amacı ile cilde yapılan lazer, cilt bakımı gibi tüm girişimlerin etkisi mezoterapi ile artacaktır. Tüm bu işlemler mezoterapi ile beraber kullanılabildiği gibi hem mezoterapi hem diğer işlemler tek başlarına yapılabilmektedir. Cilt içine konulan maddelerin cildi tekrar nemlendirmesi, fibroblastların kolojen üretimini stimüle edecek cildin elastikiyet ve sıklığını artıracaktır.

Sadece yüz değil boyun, karın, kol, bacak ve ellerde de tonüsü arttırmak ve sarkmayı azaltmak amacı ile mezoterapi kullanılmaktadır.

Mezoterapi/Mezolift nasıl uygulanır?

Mezoterapi öncesinden cilt lokal uyuşturucu krem ile uyuşturulur. Küçük mesafe aralıkları ile 4-13 mm. iğnelerle küçük dozlarda uygulanır. Manuel (elle) ve cihazla uygulama teknikleri vardır.

Manuel mezoterapi uygulama teknikleri

– Intra epidermal enjeksiyon

-Yüzeysel intra epidermal enjeksiyon

-Derin intra epidermal enjeksiyon

-Hipodermal enjeksiyon

-Geleneksel mezoperfüzyon

Mezoterapinin etki mekanizması nedir?

Mezoterapi / mezolift iki mekanizma ile etkisini gerçekleştirir.

-Stimuloterapi

-İğnenin deriye girmesi ile oluşan mekanik etki

-Fiziksel kimyasal etki ilaç karışımının ve verilen damlanın fiziksel varlığı

-ilaç karışımının farmakodinamisi

Mezoterapinin avantajları nelerdir?

-Ekonomiktir. Az miktarda ilaç kullanılır ve hastanın kontrole gelme sayısı azdır.

-İlacı hedefine en kolay yaklaştırmanın yöntemidir. Küçük dozlarda ilaç hiç bir değişime uğramadan bölgeye ulaşır etki eder ve kısa sürede netice verir.

-Mezoterapiye genel bir intolerans bulunmamaktadır.

-Bu yöntede ilaçların serbest kalma hızı herkeste aynı kalır ve bu hız aktif maddenin özellikleri ile dolaştığı dermisin yapısına tabiidir. Yani çözülme esnasında aktif maddenin tamamı anında serbest kalmaktadır. Dozun tümü aynı anda absorbsiyon için kullanılabilir.

-İlaçlar reçete dozlarından çok daha düşük dozlarda vücuda girerler.

-Sindirim sistemi sorunu olup ağzından ilaç alamayan, hamile olan, alerjik şikayetleri olan olgularda kullanılabilirler.

Mezoterapinin yan etkileri nelerdir?

-Yapıldıktan sonra yapıldığı bölgede ağrı ve yanma olabilir.

-Çene ve göz kapakları gibi hassas bölgelerde alerjik reaksiyon görülebilir.

-Yapılan bölgede küçük kanama odakları görülebilir.

-Sterilitenin düzgün uygulanmamasına bağlı cilt enfeksiyonları ortaya çıkabilir.

Mezoterapi kimlere uygulanmamalıdır?

-Ciltlerinde yüzeysel damarlar çok olan kişiler kanama ve morarma odaklarına karşı uyarılmalıdır.

-İlaçlara karşı aşırı duyarlılık olanlarda alerjik hikayeleri dikkatle sorgulanmalıdır.

-Böbrek yetersizliği olanlara uygulama yapılmamalıdır.

-Kan sulandırıcılar kullanılıyor ise işlemden önce kesilmelidir.

-Hamilelere uygulama tavsiye edilmez.

 

Mezoterapiye ne zaman başlanmalıdır?

Doğal yaşlanma 20 yaşından itibaren başlar. Kolajen yapımı azalır. Cildi çekince geri gelme kabiliyeti yanı cilt esnekliğini veren şey elastindir. Cildin süngeri olan kolajenin azalması ile elastin yapımı duraklamaya girer. Ölü hücrelerin atılımı bozulan dolaşıma bağlı olarak azalır. Ölü hücre atılımı azalınca yeni hücre yapımıda azalacaktır. Bu duraklama başlasa da otuzlu yaşlardan önce etkisi gözükmeyecektir. Bu sebeple 25-30 yaşları arasında cilt kremleri ve peeling uygulamaları daha sonrada mezoterapiye başlaması cildin yaşlanmasını durdurmak için esastır.